Prosecco di Valdobbiadene Spumante Extra Dry Superiore

 18,99

Deze prosecco is een fraaie, witte mousserende wijn. Deze prosecco heeft aroma van wit fruit en gist en een zachte, lichtzoete smaak met een milde mousse. De smaak is levendig, heerlijk en fris met impressies van appel, gist en een aangename romigheid. De wijn is goed in balans, met een droge afdronk met een klein amandelbitter. Heerlijk als aperitief, bij lichte visgerechten, garnaaltjes, lichte vleesgerechten, salades, asperges, groentegerechten, pasta’s en Parmaham.

Lees ons leveringsbeleid hier.

Een uitgebalanceerde en fruitige prosecco. De Valdobbiadene DOCG Extra Dry wordt geproduceerd van 100% Glera-druiven, uitsluitend met de hand geoogst op onze wijngaarden op een heuvel. De basiswijn ondergaat een tweede gisting in roestvrijstalen tanks, volgens de Martinotti Charmat-methode. De mousse ontstaat langzaam en bij een gecontroleerde temperatuur van 15-16°C. Bij het maken van deze prosecco worden er alleen alleen geselecteerde inheemse gisten gebruikt. Het resultaat is een elegante mousserende wijn, gekenmerkt door een fijne smaak.

Deze prosecco is romig en geurig, het licht sprankelende gehemelte maakt het een ultiem aperitief. Het is ook de perfecte metgezel voor pasta met groenten, visgerechten en hartige taarten.

 

Producent

Francesco Drusian

Classificatie

DOCG Prosecco di Valdobbiadene

Druivenras

glera

Land

Italië

Wijnregio

Veneto

Karakter

Fraaie, witte mousse. Delicaat aroma van wit fruit, gist. Zachte, lichtzoete smaak met een milde
mousse. Levendig, heerlijk en fris met impressies van appel, gist en een aangename romigheid. Goed
in balans, met een droge afdronk met een klein amandelbitter.

Wijnbereiding

Eind september/begin oktober wordt er met de hand geplukt. Om de kwaliteit van de most te
behouden, wordt er geperst met slechts 1 bar druk. Het sap vergist en er ontstaat een stille wijn,
waarvan het hele jaar door 2 à 3 maal per maand Prosecco wordt gemaakt. Hierdoor is de wijn altijd
optimaal fris. De 2e vergisting vindt plaats via de Charmat methode, ook wel 'Cuve Close'
genoemd. Deze vindt plaats in een hermetisch afgesloten stalen tank, de gevormde koolzuur blijft
in de wijn gevangen. Francesco Drusian gebruikt de 'Charmat lungo', waarbij de wijn aanmerkelijk
langer dan gebruikelijk in contact blijft met de lie, nl. 120 dagen. Hierdoor krijgt de geur iets van gist
en de smaak wordt romiger.

Gebied gegevens

Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en
Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en
Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. Het klimaat houdt het midden tussen het
Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit
rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud
en gaat terug tot vóór de jaartelling. Het wijngebied ten noorden van Venetië is de bakermat van
Prosecco. Met name de heuvels tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene produceren wijnen
van hoge kwaliteit, in 2009 beloond met de DOCG-status. Op de verweerde kalkbodems in de koele
heuvels geeft de gleradruif een prima basiswijn, door een 2e vergisting ontstaat de mousserende
Prosecco. Van de vlakkere gronden komt de Prosecco DOC Treviso en de algemene DOC Prosecco.
Door de grote populariteit van de wijn zijn er veel matige kwaliteiten op de markt gekomen. Een
goede Prosecco, zoals van Drusian, is nog steeds een feest om te drinken.

Gegevens producent

Momenteel runt Francesco Drusian, de 3e generatie dit familiebedrijf. Drusian bezit 50 ha, gelegen
rondom de zeer verzorgde en uiterst modern ingerichte wijnkelders. De jaarproductie is 600.000
flessen witte mousserende wijn en een beperkte productie mousserende rosé wijn van de pinot noir
druif. Dat kan in dit gebied, waar diverse producenten jaarlijks vele miljoenen flessen maken, als klein
worden beschouwd. In de wijngaard met een klei/kalkstenen bodem wordt zeer milieubewust
gewerkt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen als pesticiden en
insecticiden gebruikt, de bemesting is organisch. De productie van vooral
goedkope en matige prosecco is de afgelopen 10 jaar enorm gestegen.
Om de consument meer duidelijkheid te geven werd in 2010 de DOCG
voor het allerbeste deel van het gebied in het leven geroepen, slechts
5.000 ha in 15 gemeenten en 2900 wijnboeren zijn hier actief, waaronder
Drusian.

Serveren bij

Heerlijk als aperitief, bij lichte visgerechten, garnaaltjes, lichte
vleesgerechten, salades, asperges, groentegerechten, pasta's en bijv.
Parmaham

Serveertemperatuur

8 à 10ºC

Allergeen

sulfieten

Overige informatie

In 2009 kreeg het oorspronkelijke Prosecco gebied tussen de dorpen Valdobbiadene en Conegliano een DOCG-status. Om verwarring met
naam gebied en gebruikte druif te voorkomen, beiden prosecco, werd bepaald dat de tot dan toe gebruikte naam voor de druif (prosecco)
vervangen zou worden voor de oorspronkelijke naam, namelijk glera.